Writersplaza.nl
<< terug naar de winkel (Dit venster sluiten)

BOEKEN OVER SCHRIJVEN

zie ook: Boeken over tekenen >

We hebben een paar andere handige boektitels voor schrijvers geselecteerd en  op een rijtje gezet, met een link om ze direct bij Bol.com te kunnen bestellen. Een service van Writersplaza.
Als je naar beneden scrollt, vind je een uitgebreide beschrijving van een aantal van titels. Zie index onderaan!

 

 
 

De wil en de weg - Jan Brokken

 

 

 


 

 

 


 


  


 


 


 

 


 

 

Beschrijving

Dit boek over het schrijven van romans en verhalen steekt boven alle recent verschenen boeken over dit onderwerp uit. Het is met grote kennis van zaken geschreven en er spreekt een aanstekelijk enthousiasme uit het betoog. Schrijven kun je leren, voorwaarde is wel dat je er aanleg voor hebt. De auteur verheelt niet dat zijn 'routebeschrijving' de schrijver niet het succes kan brengen waarvan hij droomt, omdat schrijven een 'nauwelijks in woorden te vatten wonder' is.

Alle denkbare onderwerpen komen aan de orde. Het gaat over de openingszin, de structurering, het inlevingsvermogen, over beeldspraak en spanningsopbouw, over humor en 'slinkse wegen'. De adviezen en suggesties illustreert Brokken met zijn ervaringen als literair journalist, als schrijver, en bovenal als lezer. De (wereld)literatuur is zijn 'Fundgrube'. Het boek is zowel een handreiking, als het verslag van de lezer Brokken. Het stimuleert tot schrijven, het stimuleert vooral tot lezen.

Voor iedereen die met taal omgaat: beginnende schrijvers, studenten, ambtenaren en lezers. Aan de hand van deze Brokken worden veel teksten leesbaarder.

naar het overzicht >>

 
top
 

Een bestseller schrijven voor dummies - Bart Van Lierde

 

Beschrijving

1 miljoen Nederlanders zou graag een boek schrijven of is daar al mee bezig. Een schrijflustig volk! En tel daar ook nog een paar honderdduizend Vlamingen bij op. Voor degenen die altijd al een bestseller wilden schrijven is er nu Een bestseller schrijven voor Dummies. In deze complete handleiding leert ervaringsdeskundige Bart Van Lierde je alles over het schrijversvak: hoe kies je een genre? Hoe werk je een karakter uit? Hoe schrijf je een dialoog? En, misschien wel het belangrijkste, hoe vind je een uitgever? Met zijn handige tips richt Van Lierde zich op de allround schrijver, of die nu fictie of non-fictie schrijft. Poëzie echter komt niet aan bod, want dat is toch een andere tak van de sport. Met deze gids pas je gemakkelijk al het geleerde direct toe en word je een echte schrijver!

Bart Van Lierde is auteur van een zestal romans, waaronder Mokerslag (2006) en 160 kilo (2007) bij Nw. Amsterdam.

naar het overzicht >>

 
top
 

Van passie tot publicatie - C. Lembeeckx

het beste uit tien jaar Schrijven Magazine

 

Beschrijving

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Schrijven Magazine, het enige schrijftijdschrift van Nederland, nam Schrijven-redacteur Chris Lembeeckx de metershoge tijdschriftenstapel door en stelde deze unieke bloemlezing samen. Van passie tot publicatie volgt zo veel mogelijk het schrijfproces. Met artikelen over schrijfgereedschap, schrijftechniek, schrijfkwesties en genres, aangevuld met interviews van (destijds) beginnende auteurs als Désanne van Brederode, Arita Baaijens en Abdelkader Benali. Met tal van essays en beschouwingen over het schijfvak - van columns schrijven met Martin Bril tot leren van kritiek door Karel Glastra van loon.

naar het overzicht >>

 
top
 

Gedichten schrijven - Christien Breukers

de regels van het vrije vers

 

Beschrijving

De meeste dichters in Nederland schrijven geen sonnetten of rondelen, maar vrije verzen. Gedichten zonder eindrijm, maar wel met tal van onzichtbare mechanismen en regels. In Gedichten schrijven benoemt Chrétien Breukers de verschillende stadia die het schrijven van het vrije vers kent — van de eerste inspiratie, ideeën, invallen, metaforen en metrum tot en met het wikken, het fi jnslijpen en het samenstellen van een bundel.

Chrétien Breukers (1965) is dichter, publicist en uitgever. In 2006 verscheen zijn bloemlezing 25 jaar Nederlandstalige poëzie — 1980–2005 — in 666 en een stuk of wat gedichten. In 2008 verscheen zijn nieuwe bundel Tongebreek & Niemendal. Hij is poëziemedewerker van De Pers en hoofdredacteur van poëzielog De Contrabas.

naar het overzicht >>

 
top
 

Spanning in verhalen - René Appel

over het schrijven van spannende boeken

 

Beschrijving

René Appel is een belangrijk, zo niet de belangrijkste, Nederlands thrillerschrijver. Zijn boeken hebben steeds een spannende en soms heel ingenieuze intrige, houden vrijwel altijd verband met huidige maatschappelijke problemen en zijn voortreffelijk geschreven (wat ook wel mag bij een hoogleraar taalkunde).

Zijn grote expertise heeft hij bijeengebracht in deze handleiding voor 'het schrijven van spannende boeken'. Hij behandelt zaken als structuur, tijd, personages, informatiedosering enz. en lardeert de theoretische uiteenzettingen met voorbeelden uit het werk van andere thrillerauteurs (Christie, Krabbe, Highsmith, Rendell), van groten uit de wereldliteratuur (Dickens, Flaubert, Garcia Marquez), uit de Nederlandse literatuur (Hermans, Reve, Mulisch) en uit eigen werk.

Ook wie geen enkele neiging heeft ooit thrillerschrijver te worden, kan veel plezier aan dit vlot geschreven en interessante boekje beleven.

naar het overzicht >>

 
top
 

Schrijven is ritme - Thomas Verbogt

over de dynamiek van tekst

 

Beschrijving

Thomas Verbogt (1952), schrijver van romans, verhalen en toneelstukken, is columnist bij de Gelderlander, redacteur van het literaire poptijdschrift WAHWAH en is regelmatig te horen op de VPRO-radio. Een literaire duizendpoot dus, wiens werk relatief onbekend is gebleven bij het grote publiek.

In dit boekje, het tiende in de reeks "De Schrijversbibliotheek", betoogt Verbogt dat in proza ritme even belangrijk is als in poezie en liedteksten. Hij doet dat in een twaalftal hoofdstukken waarin hij steeds een ander aspect aan de orde stelt. Bijvoorbeeld: het ritme van het begin, van het slot, van de monoloog, de zin en van de dialoog. Aan de hand van voorbeelden uit zijn eigen werk en dat van anderen toont hij aan hoe een goed gebruik van ritme de kwaliteit, de zeggings- en de overtuigingskracht van een tekst kan vergroten. Een boekje voor gevorderde (amateur)schrijvers die hun werk meer "swing" willen geven.

naar het overzicht >>

 
top
 

Schrijfstijl - Heidi Aalbrecht

de basis van een goede tekst

 

Beschrijving
Wanneer je een literaire tekst wilt schrijven, heb je kennis van de taal in al zijn verschijningsvormen nodig. Dit boek geeft op een originele wijze inzicht in de mogelijkheden en moeilijkheden van vorm en inhoud. De vorm kan de inhoud versterken, maar ook in de weg zitten. Aan de hand van veel citaten uit de literatuur laat de auteur zien hoe er goed gebruik gemaakt kan worden van bijvoorbeeld beeldspraak, maar ook hoe schrijvers soms de mist in gaan. In twee hoofdstukken worden zinsbouw en stijlmiddelen besproken.

En tot slot zet de auteur 'de puntjes op de i' en bespreekt spelling en interpunctie. Het is niet zozeer een naslagwerk, maar een prettig geschreven cursus om in z'n geheel door te lezen en als leidraad bij het schrijven te gebruiken. Voor snel zoeken naar taalregels wordt verwezen naar het boek 'Voor de vorm' van Pyter Wagenaar.

Achterin 'Schrijfstijl' staat, na een lijst met gebruikte termen, wel een uitgebreid register, zodat men toch ook snel bepaalde zaken kan opzoeken.

naar het overzicht >>

 
top
 

Voor de vorm - Pyter Wagenaer

taalvraagbaak voor schrijvers

 

Beschrijving

Dit boek maakt deel uit van de 'Schrijfbibliotheek', handleidingen voor aspirant-auteurs van fictie. In dit deel wordt aandacht besteed aan de regels van het schrijven. Welke verwijswoorden gebruik je, hoe zit het met de tussen-n, de samentrekkingen met 'er', de accenten in leenwoorden uit het Frans of het juiste gebruik van komma's en puntkomma's.

De nadruk ligt op de spelling en grammatica, maar ook krijgt de schrijver een aantal tips om de schrijfstijl te verlevendigen en is een hoofdstuk gewijd aan beeldspraak en een hoofdstuk aan stijlmiddelen. De inhoudsopgave is uitvoerig en logisch ingedeeld, maar mocht je niet kunnen vinden wat je zoekt, dan kun je het register op trefwoord achter in het boek raadplegen. Omdat veel regels met elkaar samenhangen, wordt vaak verwezen naar eerdere paragrafen en kun je de oplossing van een probleem vinden via een stappenplan. Ook heeft de auteur valkuilen uitgelicht.

Deze taalvraagbaak voor schrijvers is een mooie aanvulling op de reeds bestaande schrijfboeken uit de Schrijfbibliotheek. Voor meer stilistisch toegespitste tips verscheen tegelijkertijd Heidi Albrecht: Schrijfstijl

naar het overzicht >>

 
top
 
   

Schrijven vanuit je hart - Natalie Goldberg

de kunst van creatief schrijven

 

Beschrijving

Pirsigs 'Zen en de kunst van het motoronderhoud' was jaren geleden een bestseller. Goldbergs boekje, al in 1986 in de VS verschenen, stelt in diens geest het schrijven voor als een manier om het eigen leven te doorgronden en geestelijk gezond te worden. Volgens Goldberg zal wie zich in het schrijven oefent (schrijfblokken volschrijven ook onder soms bizarre omstandigheden) merken dat je je zo op den duur met je hele leven gaat bezighouden. Dat is schrijven vanuit de essentie van het schrijvende individu, en zo intens, dat de spraak van de geest loskomt. De combinatie van de nadruk op de boeddistische natuur van de mens, het geloof in een goed resultaat en de optimistische Amerikaanse opvatting over 'de kracht van positief denken' wekt hier de illusie dat iedere schrijver ook een goed schrijver kan worden. Dit is geen boek dat een aankomend auteur op methodische wijze de fijne kneepjes van het vak leert, meer een therapeutische handreiking. Toch staat in elk hoofdstukje van deze 'schrijfcursus' wel een treffende aanwijzing, een advies dat navolging verdient. Voor wie gevoelig is voor het geloof in de macht van de geest, is dit zeker een belangwekkende uitgave.

naar het overzicht >>

 
top
 

Kinderboeken schrijven - Wim Daniëls

 

Beschrijving

Hoe schrijf je een goed kinderboek? Jeugdboekenschrijver Wim Daniels geeft in deze gids adviezen op het gebied van verhaal- en tekstkwaliteit. In het eerste deel wordt aandacht besteed aan zaken als problematisering, verhaallogica, geloofwaardigheid, humor en vaart. In het tweede deel worden een aantrekkelijke, correcte woordkeuze en zinsbouw behandeld. Hierbij gaat de auteur o.a. in op basale fouten, zoals een verkeerd gebruik van verwijswoorden en een inconsequente woordkeuze. Fouten die, zo blijkt uit manuscripten van (beginnende) schrijvers, vaak gemaakt worden. Daarnaast geeft de auteur volop voorbeelden van hoe het wel moet/kan.

Hij gaat ook in op de specifieke eisen die een verhaal voor kinderen aan de schrijver stelt. Daarbij maakt hij gebruik van algemeen geldende 'regels' en zijn eigen ervaring. Zijn opvattingen over humor in kinderboeken (humor moet!) en het gebruik van clichés zullen niet door iedereen gedeeld worden, maar geven wel een persoonlijk accent aan deze nuttige, prettig leesbare gids. Aanrader voor iedereen die kinderboeken wil gaan schrijven of al schrijft.

naar het overzicht >>

 
top
 

Commercieel en creatief schrijven - E. Buis

een praktische handleiding voor wervende teksten

 

Beschrijving

Veel commerciële schrijvers zijn prima in staat om een nette brief of andere zakelijke tekst te schrijven. Maar als het erom gaat hun (interne) klanten te overtuigen en in actie te laten komen, verstijven hun vingers op het toetsenbord. De gedachte achter deze schrijfblokkade is meestal 'ik ben niet creatief genoeg'. Toch hoeft het schrijven van een direct mail, advertentie of persbericht niet meer inspanning en tijd te kosten dan het bedenken van een andere zakelijke tekst. Een beetje creativiteit is al genoeg. En creatief zijn kunt u leren.

Als u het verschil aanvoelt tussen 'Wij leveren onze tuinartikelen uit voorraad, inclusief montagevoorschrift' en 'U kunt vandaag nog genieten van uw nieuwe tuintafel. Met het eenvoudige montagevoorschrift zet u hem zo in elkaar' bent u al een heel eind op weg om een tekst te leren schrijven die lezer zal aanspreken. Met korte en beeldende zinnen brengt u uw tekst tot leven. Zo boekt u resultaten, en zo onderscheiden uw producties zich van andere commerciële teksten.

'Commercieel en creatief schrijven' is een echt hoe-doe-ik-het-boek. Het bevat een stappenplan voor het schrijfproces, formuleertips en veel praktische aanwijzingen. U leert creatieve technieken die u helpen buiten gebaande paden te treden. De theorie die erin staat is bedoeld om u te ondersteunen bij dat hoe-doe-ik-het.
Niet alleen voor tekstschrijvers, maar ook voor opdrachtgevers of redacteurs van wervende teksten bevat dit boek praktische handvatten en aandachtspunten.

naar het overzicht >>

 
top
 

Schrijvend openbloeien in het schrijfpaleis - Saskia de Bruin

de helende kracht van creatief schrijven en de diepe zin van plezier

Schrijvend openbloeien in het schrijfpaleis

Beschrijving

De auteur wil lezers aansporen een eigen "schrijfpaleis" te bouwen. Een soort uitgebreid dagboek met tekst, tekeningen en dromen vanuit de gedachte dat elke dag 10 of 20 minuten creatief schrijven vaak al voldoende is om heling en verandering teweeg te brengen en onder het motto: als jij tot bloei komt, plukt iedereen daar de vruchten van. De 17 hoofdstukken beginnen allemaal met de woorden 'Maak ruimte voor' en zijn een zeer persoonlijke weerslag van de visie van de auteur op spiritualiteit, creativiteit, dromen en emoties. Bevat veel oefeningen en zelfgemaakte gedichtjes in eenvoudige bewoordingen. Ook de wat kinderlijk aandoende tekeningen met een hoog gehalte aan hartjes, een bloemetjes en de vlinders zijn van de hand van de auteur. Voor wie ervoor openstaat.

naar het overzicht >>

 
top
 
Engelse boeken  (468x60)
   
 

Essays schrijven - Louis Stiller

van columns tot persoonlijke essays

Essays schrijven

Beschrijving

De schrijver is essaydocent aan de Schrijversvakschool en hoofdredacteur van Schrijven Magazine. Dit deeltje is een uitbreiding van de zeer nuttige reeks: 'De schrijfbibliotheek'; deze bestaat uit handleidingen per genre waarin aanwijzingen, instructies, voorbeelden en handgrepen ter sprake komen die een beginnende schrijver van een bepaald literair genre moet leren beheersen.

Dit boekje over het schrijven van een essay bestrijkt het hele spectrum van column tot een persoonlijk essay. Achtereenvolgens komen aan de orde: vooronderzoek, de centrale idee, het 'format', genrebewustheid, stijl en publiek. De nadruk ligt op de techniek, het talent wordt voorondersteld. De besproken kanten van het essay illustreert de schrijver rijkelijk met korte voorbeelden. De toepassing van de stof in een voortreffelijk voorbeeld ontbreekt helaas. De opzet van de reeks is zo, dat elk deeltje weliswaar (de eisen aan) een genre centraal stelt, maar de gebruiker ook uitnodigt kennis te nemen van de andere boekjes. Met bronnenlijst. Een onmisbare reeks voor iedereen die een pen op papier wil zetten.

naar het overzicht >>

 
top
 

The artist way - Julia Cameron

vind je eigen inspiratie

The Artist Way

Beschrijving

De mens is doorgaans geblokkeerd in zijn creativiteit; daar gaat de auteur van dit boek in elk geval van uit. Wat zij geschreven heeft, is een twaalf-weekse cursus om de creativiteit in jezelf terug te vinden en los te maken. De twee basisingredienten hierbij zijn de 'ochtendpagina's' (een dagelijks bij te houden dagboek) en de 'kunstenaarsafspraakjes' (het inplannen van tijd voor jezelf en je creatieve uitingen). Het boek gaat over veel meer dan alleen je creativiteit (her)vinden. Het is een verhaal van bewustwording en autogene training, verpakt in stimulerende hoofdstukken vol met aanzet tot zelfonderzoek en gelardeerd met - bijna op elke pagina - spreuken en gezegdes van bekende mensen uit heden en verleden. Geen gemakkelijke kost en zeker niet geschikt om achter elkaar uit te lezen, maar dat is ook niet de opzet van dit boek. Met literatuuropgave.

naar het overzicht >>

 
top
 

Dagboek als een spiegel - Christine de Vries

een handboek vol inspiratie

Dagboek als een spiegel

Beschrijving

Velen van ons zijn ooit een dagboek begonnen, en er ook weer mee opgehouden. De auteur van dit boek, die zelf regelmatig cursussen geeft over dit onderwerp, probeert niet alleen het oude vuur weer aan te wakkeren, maar ze geeft ook ideeen. Van voorwaardenscheppend (schrijfmateriaal, plek, tijd en dergelijke) tot inhoudelijk (privacy, structuur). Je kunt ook met anderen samen schrijven, en er zijn vele soorten dagboeken. Tenslotte, wat doe je met je dagboek? Weggooien of nalaten als erfstuk? Dit boek is een inspirerende wegwijzer, bovendien leuk geillustreerd met cartooneske zwart-wittekeningen.

naar het overzicht >>

 
top
 
   
 
   
 
 
top
 

Schrijven voor het beeldscherm - Willem Hendrikx

Internet, Content Management Systemen, Intranet

Schrijven voor het beeldscherm

Beschrijving

Veel boeken over digitale informatie richten zich vooral op de technische kant van het produceren. Deze uitgave richt zich uitsluitend op het schrijven van de teksten voor internet, intranet, cd-rom of helpsysteem. Omdat een beeldscherm anders leest dan papier is speciale aandacht voor tekstopbouw, lay-out en formulering immers gerechtvaardigd. In het eerste gedeelte besteedt de auteur aandacht aan het structureren van de informatie door het gebruik van tekstblokken, verschillende typen links, stijl en visuele elementen, zoekmogelijkheden en andere elementen. In het tweede gedeelte worden tips en voorbeelden gegeven voor specifieke typen digitale informatie, zoals voorlichting, on-line magazines, e-mail, personeelsadvertenties, on-line rapportages en helpteksten. Nieuw in de tweede druk was de aandacht voor intranet, on-line opleiden en databases. Ook in deze herziene derde druk zijn veel schermafbeeldingen (zw.w.) vernieuwd en is het jargon geactualiseerd. Verder zijn twee hoofdstukken toegevoegd: over het Content Management System en de communicatieve waarde van de homepage. Zoals te verwachten is het boek duidelijk van structuur en prettig leesbaar. Zonder meer interessant voor iedereen die beroepsmatig veel teksten moet schrijven voor digitale media. Paperback.

naar het overzicht >>

 
top
 

Aanvallend spel - Thomas Rosenboom

vier lezingen over schrijven

Aanvallend spel

Beschrijving
Vier lezingen hield Thomas Rosenboom als gastschrijver aan de Rijksuniversiteit Groningen in het najaar van 2001. Hier zijn ze gebundeld. Rosenboom bespreekt erin de documentatie voor een roman; de identificatie met een strevende held; de ontwikkeling van een intrige (met als interessantste fase de derde, waarin de held zijn doel voorbijschiet en onbeheersbare krachten ontketent, met het liefst zijn eigen ondergang tot gevolg). De slotlezing gaat over het lezen van Rosenboom zelf. Met voorbeelden uit het werk van Flaubert, Dostojewski, Hermans, Kafka, Platonov etc. ontwikkelt hij zijn gedachten, waarbij hij zich nogal eens bedient van het schaakspel als metafoor (zie ook de titel). In deze interessante lezingen gaat het om de chemie van de literaire beklemming. In een beklemmend meesterwerk als 'Publieke werken' (1999) zag men de praktijk; hier de theorie. Deze lezingen gunnen een blik achter de schermen, waarbij het overigens nog een beetje de vraag blijft in hoeverre de theorievorming op iedere willekeurige goede roman van toepassing is.

naar het overzicht >>

 
top
 

Bestseller - Paul Sebes

wat elke beginnende schrijver moet weten

Bestseller

Beschrijving

Paul Sebes (1965) is werkzaam als literair agent en vanuit die ervaring heeft hij een aantal aanbevelingen tot een boek verwerkt. Lees veel, wees jezelf, wees eerder schaamteloos dan eerlijk als je fictie schrijft, volg de literaire trends, wantrouw het oordeel van familie & vrienden en bel NOOIT een uitgever op, maar doe alles per brief of mail en probeer vooral niet lollig te zijn als je een manuscript instuurt. Het zijn praktische aanbevelingen die stuk voor stuk wijs, maar ook een tikkeltje voor de handliggend zijn. Waar het om de technische kant van het schrijven gaat, is Sebes waardevoller: denk aan je vertelperspectief, 'showen' (suggereren) is belangrijker in een literaire tekst dan 'tellen' (alles uitspellen). Laatste advies: neem een literair agent.

naar het overzicht >>

 
top
 

Het geheim van de schrijver - Renate Dorrestein

Het geheim van de schrijver

Beschrijving

'De werkelijke hoofdpersoon van dit boek is "het verhaal"', aldus Renate Dorrestein in haar Woord vooraf in dit handboek voor beginnende schrijvers (en voor lezers). In drie afdelingen behandelt zij op aangenaam lichte toon de diverse aspecten van het schrijven van een roman, 'in het bijzonder de strikt fictionele, verhalende roman met een kop en een staart'. In het eerste deel, GELOOF, heeft ze haar eigen vragen met betrekking tot betekenis, nut en functie van literatuur als uitgangspunt genomen. In het tweede en omvangrijkste, HOOP, behandelt ze de ambachtelijke kanten van het schrijven; hierin verstrekt ze technische adviezen. In het laatste, LIEFDE, probeert ze antwoord te geven op de vraag: hoe doet de schrijver het? In het hele cursusboek geeft ze aansprekende voorbeelden, dikwijls afkomstig uit eigen werk, omdat ze dat nu eenmaal het beste kent. Met graagte citeert ze andere auteurs die zich over het vak hebben uitgelaten. Voor wie het allemaal nog niet genoeg is, doet ze in de Bronvermelding opgave van de door haar geraadpleegde literatuur. Dorrestein (1954) heeft een enthousiasmerend en inspirerend boek geschreven.

naar het overzicht >>

 
top
 

Kunst van de roman - Milan Kundera

De kunst van de roman

Beschrijving

De van oorsprong Tsjechische en in Frankrijk levende romancier Milan Kundera (1929) heeft een hoge dunk van de roman. 'De enige bestaansreden van de roman is, te zeggen wat alleen de roman kan zeggen': met deze stelling gaat Kundera na hoe in de literatuurgeschiedenis sinds Cervantes en Rabelais de roman aspecten van de ervaring en werkelijkheidsbeleving vorm heeft gegeven die anders of verwaarloosd of te eng beoordeeld worden. Van de moderne literatuur zijn Kafka, Broch en Musil zijn voornaamste getuigen. Vooral het opstel over Kafka laat een boeiende leeswijze zien. In een lang gesprek (in twee delen) zet hij zijn eigen werkprincipes uiteen, soms is dat verhelderend en ook voor een romantheorie interessant, bijv. over de muzikaliteit van zijn werk, soms zijn de redeneringen wel erg pro domo en niet vrij van narcisme. Wisselend van kwaliteit zijn ook de 'Zesenzestig woorden', korte toelichtingen bij een serie sleutelbegrippen. Voor degenen die op Kundera's literaire werk gesteld zijn geeft het boek veel aanvullende informatie van inhoudelijke en technische aard, maar ook voor anderen is het boek van belang door zijn eigenzinnige kijk op de geschiedenis van de roman.

naar het overzicht >>

 
top
 

Over het vak - Philip Roth

een schrijver, zijn collega's en hun werk

Over het vak

Beschrijving

De Amerikaanse schrijver Philip Roth (1933), bekend van een lange reeks romans waaronder 'Portnoy's Klacht' en 'Zuckerman Gebonden', heeft in deze bundel interviews met en herinneringen aan collega-schrijvers gebundeld. Dit heeft geleid tot over het algemeen zeer onderhoudende en informatieve stukken. Roth is buitengewoon bedreven in het stellen van de juiste vragen - de basis van ieder interessant gesprek. Geinterviewd zijn Primo Levi, Isaac Bashevis Singer (boeiend, over Bruno Schulz, een van de meest ondergewaardeerde genieen uit de geschiedenis van de literatuur), Ivan Klima, Edna O'Brien, Aharon Appelfield en Milan Kundera. Verder een briefwisseling met Mary McCarthy, een portret van Bernard Malamud en een essay over Saul Bellow.

naar het overzicht >>

 
 
top
 
 
top
 

 

 

 

INDEX

Terug naar boven

Schrijven algemeen :

Taal en stijl:

Compositie:

Speciale genres:

Creativiteit:

 

<< Terug naar de winkel (dit venster sluiten)